MENARA JAM TERTINGGI DI DUNIA (Menara Al-Bait).
Pertama kali abg Grey lihat foto ini? Subhanallah.. Kagum sekali. Terlebih tatkala Abg Grey mendengar berita bahwa Mekah berniat untuk *menyaingi* jam Big Ben yang ada di London. Menara jam ini merupakan bahagian dari tujuh menara hotel Abraj Al-Bait dan terletak di seberang Masjid Agung MekahDengan dibangun di pusat kota , bangunan  ini mempunyai ketinggian yang cukup fantastik, bahkan menjadi bangunan tertinggi kedua di dunia saat ini.

Tapi kali kedua kulihat kembali foto ini, yang bermain di fikiranku saat itu, kenapa Kaabah jadi terasa sangat pelik ye? Tenggelam diantara bangunan hotel-hotel itu. Seakan fokusnya menjadi bukan lagi di Kaabah dan Masjid, namun bangunan-bangunan megah dengan berbagai aksesori lampu yang menawan hati. Apakah memang ini yang disebut modernisasi? Bolehkah ini disebut sebagai bentuk pelayanan umat yang diberikan Arab Saudi, pada semua umat muslim yang bertandang ke negara tersebut? Ataukah ini akibat dari kemajuan zaman? Membuatkan Abg Grey berfikir dua kali untuk ke Mekah? Entahlah.. Cuba kita lihat foto ini. Sungguh menakjubkan memang, tapi perbandingan antara Kaabah dengan hotel baru tersebut, serta hotel-hotel lain di sekeliling? Terasa jauh sekali.

Aku belum pernah ke Mekah - Madinah. Hanya mendengar berita dari saudara dan temanku yang pernah kesana, dari tahun ke tahun Pemerintah Arab Saudi melakukan peningkatan infrastuktur dan prasarana. Semua terasa lebih megah, dan tentunya membuat lebih selesa kepada para muslim yang kesana untuk umrah, ataupun tatkala musim haji tiba. Ya..hanya terucap kata Subhanallah ketika aku melihat foto-foto itu, sambil berdoa semoga kelak aku boleh tiba disana. Atau jika mendapat rezeki, bersama dengan bakal isteri . Ternyata, pertambahan infrastruktur dan prasarana yang pada masa ini berkembang di Mekah, tak selalu ditanggapi positif. Ada juga yang melihat dari sudut pandang berbeza.

Adakah ini salah satu tanda kiamat? Begitu banyak sekali bangunan yang tinggi dibina. Bahkan di Kuala Lumpur akan ada satu lagi menara yang ketinggiannya 100 tingkat iaitu Menara Warisan yang diusahakan oleh PNB. Bermakna ia lebih tinggi daripada KLCC.

Berikut adalah cadangan pembangunan Masjidil Haram pada masa akan datang..


0 Comments
Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More