MENARA WARISAN MERDEKA BAKAL MENJADI BANGUNAN TERTINGGI DI MALAYSIA


Saya teringat suatu masa dahulu Malaysia cukup bangga apabila Menara Berkembar Petronas berdiri megah pada tahun 1998 dan sekaligus dinobatkan sebagai bangunan tertinggi di dunia (1998-2004). Malaysia jadi tumpuan seluruh dunia hinggakan sebuah production Hollywood telah memilih Malaysia sebagai lokasi penggambaran filem Entrapment (1999) yang dilakonkan oleh Sean Connery dan Catherine Zeta-Jones. Filem yang berkisah tentang si pencuri ulung yang mencuri artifek berharga.
menara berkembar petronas
Menara Berkembar Petronal, Kuala Lumpur (sumber gambar: wwwtraveltipsandphotoscom)
Semasa membentangkan Bajet 2011 Jumaat lalu, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak yang juga Menteri Kewangan telah mengumumkan satu lagi mercu tanda yang akan dibangunkan iaitu menara setinggi 100 tingkat yang dinamakan Warisan Merdeka dan dijadual siap pada 2015. Pembinaan menara bernilai RM5 bilion ini adalah atas cadangan Permodalan Nasional Bhd (PNB). Walaupun terdapat bantahan daripada beberapa pihak, terutamanya ahli politik parti pembangkang, namun Perdana Menteri tetap mempertahankan cadangan tersebut. Alasannya, pembinaan menara itu akan turut membawa manfaat kepada pelbagai sektor. “Banyak kerja-kerja kontrak yang boleh kita agihkan untuk menggerakkan kegiatan ekonomi, dan kawasan itu boleh menjadi pusat perniagaan menempatkan peniaga bumiputera dan bukan bumiputera, menjadi pusat tarikan dan beri keuntungan.
Selain Datuk Seri Najib Razak, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad juga turut menyokong projek mega berkenaan. Kata beliau, rancangan pembinaan Menara Warisan Merdeka merupakan satu projek yang baik untuk negara sebab projek mega seperti itu banyak peluang pekerjaan dapat ditawarkan yang sekali gus mampu meningkatkan taraf ekonomi rakyat. Selain itu melalui projek tersebut juga ia akan mencetuskan peluang-peluang perniagaan di kalangan syarikat-syarikat yang terdapat di negara ini. (Pendirian Tun Dr. Mahathir ini tentunya berbeza semasa mengemukakan pandangannya tentang pembinaan Jambatan Pulau Langkawi oleh dua buah syarikat di Perlis yang mencadangkan untuk membina jambatan sejauh 48 kilometer menghubungkan Langkawi dan Kuala Perlis)
tapak menara warisan merdeka
Tapak Cadangan Menara Warisan Merdeka
Jika cadangan ini benar-benar terlaksana, maknanya Menara Berkembar Petronas terpaksa menyerahkan status bangunan tertinggi di Malaysia kepada Menara Warisan Merdeka. Pada masa itu berkemungkinan tumpuan rakyat Malaysia dan masyarakat dunia mungkin juga akan beralih kepada menara yang baru ini.  Walaupun mungkin masih gagal mengatasi Burj Dubai sebagai bangunan tertinggi di dunia, tapi saya yakin pada masa itu akan lebih banyak lagi production Hollywood dan Bollywood yang buat penggambaran filem di sana. Bahkan, si France Spiderman sekali lagi akan berminat datang ke Malaysia dan memanjat menara berkenaan jika dia masih lagi hidup. Dan tentunya secara peribadi sayapun turut bangga kalau negara punya banyak bangunan pencakar langit.
menara warisan merdeka
Lakaran Menara Warisan Merdeka - Gambar: Azlan Zamhari (Malaysiakini)
Cuma berharap tidak akan ada ada orang luar yang cuba memperli negara kita macam dalam filem Entrapment yang ditulis awal-awal tu. Filem yang diharapkan dapat mempromosi malaysia, tiba-tiba mempamerkan bangunan pencakar langit dengan berlatar belakangkan rumah-rumah setinggan, sungai kotor, lorong sempit serta banyak pemandangan yang menyakitkan mata. Filem itu dulu memang sengaja memburuk-burukkan Malaysia.

0 Comments
Comments
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More