MY POSTER 1

Poster Terbaru.. Kredit kepada Huzaimi Mat Zali

MY POSTER 2

Poster Terbaru.. Kredit kepada Huzaimi Mat Zali

BERSAMA DENGAN TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

Inilah kenangan yang tidak mungkin ABG GREY lupakan sepanjang hidup ABG GREY..

ITS ME, ABG GREY...

Kenalilah diriku melalui blog ini...

BERLATARBELAKANGKAN GUNUNG KINABALU

Gambar ini diambil semasa dalam perjalanan ke Ranau..

DI NABALU

Lokasi ini adalah antara lokasi yang selalu mendapat perhatian jurugambar kerana terdapat ruangan khas untuk mengambil gambar gunung tersebut dengan lebih dekat..

JOHNNY ENGLISH REBORN ('STREAM' ATAU MUAT TURUN)



Siapa yang tak kenal Rowan Atkinson. Sebut namanya, pasti kita akan teringat pada watak Mr. Bean yang dilakukannya. Tetapi dalam filem terbarunya menerusi filem Johnny English Reborn wataknya amat berlainan sekali. Memegang watak sebagai ejen Johnny English dalam filem ini, beliau sememangnya tidak mengecewakan para penonton. Ia seolah-olah memberi satu revolusi atau nafas baru pada watak barunya itu. Saya ada sediakan link untuk muat turun (download) dan streaming untuk tatapan anda semua.

Korang boleh stream kat sini je..



Untuk Muat Turun (Mediafire)

Muat Turun Johnny English Reborn Part 1
Muat Turun Johnny English Reborn Part 2

**Perhatian: Kualiti gambar dan bunyi kurang bagus. Maklum je la rekod dalam panggung. Kalau nak yang bagus, tengak kat panggung atau beli dvd yang original ye!

STREAMING ATAU MUAT TURUN FILEM HANTU BONCENG


Simple, kelakar dan jalan cerita yang menarik. Itu yang dapat aku simpulkan bila dah selesai menonton filem ni. So, aku bagi 'chance' korang jugak untuk menontonnya. Korang boleh 'stream' terus atau muat turun (download) dulu. Selamat menonton ye..


Sinopsis:


Sebuah filem komedi seram yang mengisahkan Amran seorang budak Delivery yang gemar berlumba secara haram motor Drag. Satu hari selepas memenagi satu perlumbaan, Amran telah di hadiahkan seorang Bohsia bernama Maya sebagai habuan perlumbaan. Malang tidak berbau, di ketika Amran hendak membawa bohsia yang memboncengnya itu keluar dari port, mereka telah kemalangan dan Bohsia tersebut mati ditempat kejadian.


Sejak kejadian itu Amran sering diganggu dengan hantu Maya yang meminta Amran sempurnakan mayatnya. Amran cuba mendapat bantuan kawan karib nya Kunyit untuk membantunya menjejak keluarga Maya yang sehingga kini masih menjadi misteri setelah Halimaton kekasih Amran seorang jururawat enggan membantu Amran sebab marahkan atas kecurangan Amran terhadapnya.



Berbagai cara Amran lakukan untuk menyelesaikan gangguan daripada Maya itu. Dari berjumpa bomoh hinggalah ke seorang ustaz. Tanpa Amran sedari dia mula berubah menjadi seorang yang lebih baik dan mula menginsafi atas kelakuan buruknya sebelum ini.

Halimaton mula menerima semula Amran setelah melihat perubahan positif padanya. Tapi tanpa diduga Ayu muncul dalam hidup Amran.

Apa yang akan jadi pada Halimaton dan siapakah sebenarnya Ayu? Semuanya akan terjawab di penghujung cerita Hantu Bonceng.

Official Trailer Hantu Bonceng


Kalau nak korang "stream full movie", tonton kat di bawah ni je:





Muat Turun Filem Hantu Bonceng (Mediafire)
Muat Turun Hantu Bonceng Part 1
Muat Turun Hantu Bonceng Part 2

(Sila guna player seperti VLC Media Player, MKV Player atau MPC Star)

I LOVE YOU DALAM 100 BAHASA



Kat sini aku ada sediakan bagaimana nak cakap I Love You dalam pelbagai bahasa. Lepas ni korang leh la usyar awek2 atau pakwe2 arab ke, uzbek ke, hidustan ke dan macam2 lagi la. Gud Luck!

Bagaimana nak cakap I Love You dalam 100 Bahasa
English - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumem
Bambara - M'bi fe
Bengali - Ami tomake bhalobashi (pronounced: Amee toe-ma-kee bhalo-bashee)
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Catalan - T'estimo
Cherokee - Tsi ge yu i
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Chinese
Kantonis - Ngo oiy ney a
Mandarin - Wo ai ni
Comanche - U kamakutu nu
Corsican - Ti tengu caru (kepada lelaki)
Cree - Kisakihitin
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Elvish - Amin mela lle (from The Lord of The Rings, by J.R.R. Tolkien)
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipino - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Frisian - Ik hald fan dy
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha Au Ia`oe
Hebrew
Kepada perempuan - "ani ohev otach" (said by male) "ohevet Otach" (said by female)
Kepada lelaki - "ani ohev otcha" (said by male) "Ohevet ot'cha" (said by female)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru or Anata ga daisuki desu
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo or Nanun tangshinul sarang hamnida
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Luxembourgeois - Ech hun dech gaer
Macedonian - Te Sakam
Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Maltese - Inhobbok
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Ndebele - Niyakutanda
Norwegian
Bokmaal - Jeg elsker deg
Nyonrsk - Eg elskar deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te iubesc
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (posisi jari yang bermaksud 'I Love You')
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Surinam - Mi lobi joe
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai
Kepada perempuan - Phom rak khun
Kepada lelaki - Chan rak khun
Kebiasaannya - Rak te
Tunisian - Ha eh bak
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese
Kepada perempuan - Anh ye^u em
Kepada lelaki - Em ye^u anh
Welsh - 'Rwy'n dy garu di   
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe
Zazi - Ezhele hezdege
Zuni - Tom ho' ichema

NORMAN-MEMEY SAH BERGELAR SUAMI ISTERI



Dengan sekali lafaz, pelakon Norman Hakim, 35, telah selamat dinikahkan dengan pasangannya, pelakon Memey Suhaiza, 23, di Felda Tenggaroh Selatan 1, Kota Tinggi, Johor pada pukul 5.10 petang, Sabtu.
Pasangan ini dinikahkan oleh jurunikah mukim Kambau, Kota Tinggi, Zulkifli Tarmizi berwalikan bapa Memey, Suhaimi Sawarni, 49.

Pada majlis tersebut, Memey turut menerima mas kahwin berjumlah RM22.50 dan lima dulang hantaran termasuk wang hantaran RM24,000, sistem pengesanan global (GPS), rantai, cincin berlian, kek buah berbentuk beg tangan Gucci, sirih junjung dan al-Quran.
Sementara Norman menerima tujuh dulang hantaran daripada Memey iaitu iPad 2, cincin, coklat, buah-buahan, sirih junjung, kek lapis Sarawak dan al-Quran.
Keseluruhan hantaran kedua-dua belah pihak dianggarkan berjumlah RM40,000 yang digubah oleh Iezla Bridal merangkap perunding perkahwinan.
Memey dan Norman kelihatan sama cantik sama padan mengenakan baju pengantin berwarna mengikut kulit rekaan Ezuwan Ismail.
Selain keluarga kedua-dua belah pihak, majlis ini turut dihadiri dan disaksikan oleh 1,000 tetamu termasuk dua anak Norman iaitu Mohamed Danish Hakim,8, dan Marissa Dania Hakim,6.
Menurut Norman, dia akan membawa Memey berbulan madu di Paris dalam masa yang akan ditetapkan kemudian dan seterusnya dijangka ke Mekah untuk mengerjakan umrah pada tahun depan.
Pada malam Sabtu, pasangan ini akan melangsungkan majlis malam berinai di rumah pihak perempuan di mana Memey mengenakan baju busana berkonsepkan kontemporari berwarna peach manakala Norman dengan baju tradisional berwarna hitam yang disediakan oleh Iezla Bridal.
Majlis resepsi sebelah pengantin perempuan akan dilangsungkan di rumah pihak perempuan pada Ahad dengan berkonsepkan perkahwinan dalam taman. Pakaian persandingan direka oleh Hatta Dolmat manakala untuk upacara memotong kek direka oleh Rizman Ruzaini.
Pada 28 September depan pula, majlis perkahwinan yang bernilai RM12 juta, akan diadakan di Hotel Crowne Plaza Mutiara, Kuala Lumpur, ditaja sepenuhnya oleh jenama barangan kemas, Rafflesia.
Tema majlis perkahwinan itu berkonsepkan Kosmopolitan dan hanya 200 orang tetamu sahaja di undang iaitu pihak media dan selebriti.
Menariknya Memey akan menyarungkan gaun pengantin pereka tersohor dunia, Vera Wang pada majlis perkahwinannya pada 28 September itu.
Menurut perancang perkahwinan mereka, Billbora, gaun yang menjadi pilihan selebriti Hollywood seperti Kim Kardashian, Mariah Carey dan Invanka Trump itu telah dibeli oleh Rafflesia, menerusi sebuah agen di Hong Kong.
Memey akan mengenakan dua gaun pengantin pada majlis tersebut dan salah satunya daripada rekaan Vera Wang yang berkonsepkan Bohemian. Bagaimanapun ia bukanlah ditempah khas sebaliknya dibeli oleh pihak Rafflesia yang inginkan kelainan pada majlis tersebut.
Sepasang lagi gaun yang akan dikenakan pula direka khas oleh tiga pereka tempatan daripada Rafflesia dengan bertatahkan mutiara gred A yang bernilai RM500,000.
Bagi pakaian pengantin lelaki pula, Norman akan mengenakan dua pasang sut tradisional Inggeris rekaan Lord’s Taylor bernilai RM10,000 setiap satu.
Menarik lagi, keempat-empat gaun dan sut pengantin tersebut akan dipamerkan untuk satu acara istimewa di Muzium Negara pada 26 November hingga 31 Disember depan.
Selain Rafflesia, Lord’s Taylor dan Vera Wang, Profesor Datuk Jimmy Choo juga akan menghasilkan dua pasang kasut khas buat Memey yang bernilai RM300,000.
Ini merupakan perkahwinan pertama buat Memey manakala yang kedua bagi Norman.
Norman pernah berkahwin dengan pelakon Abby Abadi pada 8 Januari 2002 dan dikurniakan tiga orang anak termasuk Maria Danisha Hakim,3. Mereka bercerai pada 18 Disember 2008.

KISAH HUKUM HUDUD ACUAN PAS


Hukum Hudud sememangnya dituntut oleh Islam menurut hukum syarak. Tetapi bagaimana pula dengan Hudud acuan PAS yang ingin dijalankan di negeri Kelantan seperti kenyataan Menteri Besarnya Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat batu2 ini? Bukan mudah untuk merealisasikannya. Apatah lagi di negara ini yang mempunyai bangsa berbilang kaum. Mungkin bercakap memang senang. Tetapi bila melaksanakannya, takut2 kalau ia akan jadi bercelaru .

Contohnya, kalau orang melayu mencuri dirumah orang cina. Diperlukan pula saksi yang bercakap benar. Andaikata tiada saksi waktu itu, maka terlepaslah kes itu begitu sahaja walaupun orang melayu tu benar2 mencuri. Tak ke kita telah menganiaya orang cina tu? Masa itulah bangsa bukan Islam akan menghentam agama Islam. Bukan hukum Hudud yang dijalankan itu.

Sebab itulah bekas mufti Perlis, Dr. Asri, berkata Kelantan belum boleh melaksanakan Hudud di negeri itu sebab Kelantan belum cukup kondusif.

Aku rasa Hudud belum sesuai lagi untuk dilaksanakan di negara ini. Tetapi mungkin kita boleh jatuhkan hukuman seperti Hudud bergantung kepada tahap keseriusan kesalahan yang dilakukan oleh pesalah. Contohnya, jika seseorang yang didapati bersalah kerana mencuri. Nilai kecurian bernilai RM 50,000 dan ke atas boleh dihukum potong tangan kerana kesalahan tersebut boleh dianggap terlalu berat. Jika nilai kecurian bernilai antara RM10, 000 ke RM49,999 bolehlah dihukum penjara.

Mengikut cara siasatannya pula, kalau mengikut cara Hudud dah tentulah kena sediakan 4 orang saksi oleh pihak pendakwa. Tetapi di negara ini, ia masih dianggap tidak relevan kerana kebanyakan pesalah begitu bijak memanipulasikan bukti siasatan dengan mengupah peguam yang bijak memutarbelit bukti siasatan tersebut. Lebih baik guna cara DNA yang boleh dianggap lebih berkesan dalam siasatan.

So, kepada penyokong PAS yang menyokong cadangan Mursyidul Am PAS tersebut, kenalah teliti betul2 dulu sebelum membuat sebarang keputusan. Ia boleh dilaksakan di negara ini, cuma ia perlu diteliti sedalam2nya sebelum melaksanakannya. Bukan main cakap je. Pemimpin UMNO sendiri pun tak tolak Hudud. Cuma mereka perlu menelitinya dulu.

Nik Aziz ada memberitahu Tun Dr. Mahathir adalah orang menghalang pelaksanaan Hudud di Kelantan dan bukan sekutunya iaitu Pengerusi DAP Karpal Singh. Baru2 ni dalam sidang media yang telah diadakan oleh Karpal Singh, beliau menyatakan amat tidak bersetuju dengan cadangan Mursyidul Am PAS itu. Beliau siap bercakap "Nik Aziz seorang tua yang perlukan perhatian". Apa maknanya tu? Lu pikirlah sendiri. Sekarang dah PM lain. So, buktikanlah Hudud boleh dilaksanakan dengan sempurna atau tidak? Jangan cakap je.

STESEN KERETAPI SEREMBAN BERKONSEP KL SENTRAL

Kerajaan Negeri Sembilan akan membangunkan Stesen Keretapi Seremban mengikut konsep KL Sentral di ibu negara.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, pembangunan komprehensif itu akan dilaksanakan oleh syarikat Malaysian Resources Corporation Bhd. (MRCB) yang membangunkan KL Sentral.

‘‘Cadangan untuk projek ini akan dibawa ke kerajaan Persekutuan untuk kelulusan sebab kawasan tersebut adalah milik Keretapi Tanah Melayu Bhd. (KTMB),” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan kunci 44 buah teres industri di Senawang Sentral Business Park di sini, baru-baru ini.

Senawang Sentral Business Park yang dibangunkan oleh MRCB di kawasan seluas 23 ekar melalui tiga fasa yang mengandungi 144 teres industri 1 1/2 tingkat, 21 buah lot kedai dua tingkat dan 12 buah industri berkembar.

Turut hadir ialah Pengerusi MRCB, Datuk Azlan Zainol dan Pengarah Urusan MRCB, Shahril Ridza Ridzuan.


Mohamad Hasan hadir di majlis penyerahan kunci 44 unit industri teres 1 1/2 tingkat di Senawang Sentral Business Park, Seremban, baru-baru ini.

Mohamad berkata, pembangunan Stesen Keretapi Seremban di kawasan seluas 100 ekar itu akan mengandungi pusat konvensyen, hotel, pusat perniagaan, pejabat dan sebagainya.

Kata beliau, sudah sampai masanya kawasan tersebut dibangunkan kerana ia selama ini ‘menyakitkan mata’.

“Saya harap MRCB akan mengemukakan kertas cadangan secepat mungkin dan kerajaan negeri akan menyokong projek tersebut. Kita amat gembira projek ini akan menjadi realiti kerana ia seiring dengan hasrat kita untuk melihat kawasan itu dibangunkan kerana jika tidak ia akan menyakitkan mata,” katanya.

Sementara itu, Azlan berkata, cadangan untuk projek ini akan dikemukakan kepada kerajaan Negeri Sembilan secepat mungkin.

“Konsep pembangunan Stesen Keretapi Seremban adalah sama seperti pembangunan KL Sentral. Kita sedang meneliti beberapa perkara termasuk daripada segi kos sebelum cadangan ini dikemukakan kepada kerajaan Negeri Sembilan.

“Kita bersedia untuk membangunkan kawasan ini memandangkan ia adalah satu daripada stesen keretapi yang sibuk di luar Kuala Lumpur. Kita hendak majukan kawasan ini supaya pembangunan bandar Seremban menyeluruh sebagaimana yang dihasratkan oleh Menteri Besar,” katanya.

sumber:Jabatan Keretapi Malaysia

MAT SABU DAH NYANYUK???

Apa dah jadi dengan pemimpin no 2 PAS ni? Bila dah kena hentam dek kerana satu kenyataan beliau yang menyatakan bahawa Mat Indera dan Parti Komunis Malaya yang menyerang Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 adalah Hero sebenar orang Melayu dalam satu ceramah di Bukit Jelutong pada 21 Ogos 2011.



Semasa di wawancara oleh akhbar Sinar Harian, beliau menafikan pulak dengan menyatakan bahawa beliau lupa apa yang telah diperkatakan olehnya dalam ceramah tersebut. Mana satu yang betul ni? Dah nyanyuk ke dia tu? Aku pun pelik, mcm mana Dewan Muktamar boleh pilih dia sebagai Timbalan Presiden PAS? Kalau dia jadi Presiden PAS, aku pasti akan hancur lebur parti ni dek "kenyanyukan" dia tu.

Macamana nak mentadbir negara kalau ada pemimpin yang teruk seperti ni? Dah lah taknak mintak maaf sebab kalau dia mintak maaf, maka dia sememangnya mengaku fakta tu salah. Nak taknak, dia kena bersikap "ego" lah dalam hal ni. Penyokong dah "tersokong" dia pun terpaksa "mengiyakan/mengangguk" je apa yang Mat Sabu ni buat walaupun mereka tau fakta tu salah sama sekali. Ramai yang sedia maklum, penyokong PAS ni pun ramai yang dah nyanyuk dan tak "educated". Sebab tu lah mereka mudah sangat diperkotak-katikkan oleh pemimpin mereka yang nyanyuk dengan fakta yang tak "educated" tu.

“Saya tidak ingat (apa yang diperkatakan) sebab ceramah itu berlangsung minggu lepas (21 Ogos),” kata Mat Sabu kepada akhbar Sinar Harian.


Aku sarankan lebih baik Mat Sabu letak jawatan cepat2 sebelum para penyokong yang "educated" beralih arah kepada parti yang lebih "educated" daripada PAS iaitu Barisan Nasional. Kalau tak nak berbuat demikian, lebih baik jadi "Mat Sabun" je la. Sekarang ni pun sekutu beliau iaitu Pengerusi DAP, Karpal Singh yang meminta dia tarik balik kenyataan dia yang tak "educated" tu.

MAMAN OOO MAMAN...

Kalau Kajang terkenal dengan satenya. Temerloh pulak terkenal dengan ikan patinnya. Begitulah jgk dengan kampung kelahiranku, Gemencheh yang begitu dengan sinonim Gulai Maman. Sebut je Gulai Maman, mesti orang sebut Gemencheh. Sebut je Gemencheh, mesti orang sebut Gulai Maman. Lebih2 lagi bila time Hari Raya. Boleh dikatakan semua rumah ada menyediakan gulai tersebut untuk tetamu yg datang. Rumah aku pun x terkecuali. Time tu la harga pucuk maman melambung tinggi. Sehingga harganya meningkat kepada RM10 seikat berikutan permintaan yg amat tinggi time tu. Sudah menjadi tradisi orang disini.

Rasanya sangat sedap kalau betul2 kena cara memasaknya. Kalau silap caranya memasaknya, alamat pahit gile la gulai tu sampai ayam pun akan rasa pahit sebab pucuk maman ni memang betul2 pahit. So, kalau nak rasa gulai ni, kena la datang beraya kat Gemencheh sebab kat sini je yang ada gulai yang amat istimewa ini.

Sampaikan kawan2 aku sanggup datang dari jauh dan mengadap jalan jem ke Gemencheh semata-mata nak merasa gulai ni. Ada jugak yg minta tapau tanpa segan silu. Sememangnya mak aku adalah salah sorang yg expert dalam hal Gulai Maman ni. Cayalah omak den!

Pucuk maman

Ramuannya cukup mudah je. Cuma memerlukan ayam, maman, santan pekat, kunyit segar, cili padi, asam keping, dan garam secukupnya. Boleh guna ayam telur(ayam pencen), ayam daging atau ayam kampung. Terpulang kepada selera masing2. Kalau nak masak guna ayam telur, kena rendam sampai empuk. Kalau tak, ayam tu keras macam kayu la nanti. Lagi satu, santan kena pekat dan cukup asam keping. Barulah betul2 kick gulai tu nanti. Sekarang, boleh cuba ye!!

Ni lah rupanya bila Gulai Maman da masak




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More